Nagymegyeri májusfa fel van szalagozva – Stavanie mája v parku Obchodnej akadémie

Nagymegyeri májusfa fel van szalagozva

“A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Sebő Ferenc

A májusfaállítás – ókorra visszanyúló majd a kereszténységben is gyökeret eresztő – hagyománya Európa-szerte ismert örömünnep. A májusfa (régiesen májfa) nemcsak a tavaszi természet lélekemelő virágba borulásának, zsendülésének, termékenységnek a szimbóluma, hanem a szerelem és az udvarlás jelképe, eszköze is.

Az április utolsó vagy május első napján sorra kerülő májusfaállítás az ifjúság szokása volt. A legények a kivágott sudár fát színes szalagokkal, étellel-itallal díszítették, majd a lányos ház kerítésoszlopához rögzítették. A faállítást legtöbbször az udvarló legény vezetésével zajlott éjjel vagy kora hajnalban, gyakran szerenád kíséretében. Voltak helyek, ahol a lány gyufagyújtással vagy ablakba helyezett égő gyertyával köszönte meg a megtiszteltetést, másutt kiment és borral kínálta a legényeket, zenészeket. A fát az ifjak többnyire őrizték is, hogy a vetélytársak, féltékenykedők és a rivális udvarlók el ne lopják, vagy ki ne döntsék azt. Egyes vidékeken minden lányos ház elé állítottak fát. Gyakran a faluközösségnek is volt egy közös fája, aminek május végi kidöntését ünnepség és táncmulatság kísérte.

2024. április 30-án ez az örömteli hagyomány elevenedett meg a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia Kollégiumának parkjában. E napos reggelen szép számban gyűltek össze iskolánk tanulói és tanárai, hogy májusfát állítsanak a megújuló tavaszi természet és a kikelet ösztönözte szerelmi vonzódás tiszteletére. Nagy örömünkre szolgált, hogy e nemes hagyomány felélesztését a diákdiri, Csiba Réka kezdeményezte, és ötletének megvalósítására iskolánk vezetősége is teljes mértékben nyitott volt. Az ünnepség megszervezésébe, lebonyolításába a diákdirin kívül számos tanuló, illetve iskolánk vezetősége és néhány alkalmazottja is bekapcsolódott, akiket nagy köszönet illet. Az összefogás eredménye pedig az lett, hogy iskolai rendezvényeink sora egy újabb ünnepséggel gazdagodott. Diákjaink egy része már nem ismerte a szóban forgó hagyományt, éppen ezért felemelő érzés volt együtt megélni, hogy a mi közösségünknek is van felszalagozott májusfája, amely összeköt, összekovácsol.

                                                                                               Papp László, az iskola tanára

Stavanie mája v parku Obchodnej akadémie

Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov okolo 15. storočia bolo rozšírené po celej strednej Európe.

30. apríla 2024 sa ráno v parku Študentského domova pri Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi stretli žiaci a učitelia našej školy. V rámci tradícií sa konalo stavanie mája. Vďaka nápadu Réky Csiba, našej študentskej riaditeľky sa naša škola obohatila o ďalšiu slávnosť. Tento stužkami ovešaný strom symbolizuje súdržnosť nášho kolektívu.

Mgr. Helena Mészárosová, učiteľka školy