Gloria Victis 1956 – Spomienková slávnosť

Gloria Victis 1956

2022. október 22-én a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia 17 diákja vehetett részt a Gloria Victis 1956 emlékünnepségen, amely a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvénye.

Budapesti utunk első állomása a Magyar Pénzmúzeum volt, ahol a diákok megismerhették a pénz kialakulásának történetét. A kiállítás megálmodói különféle interaktív programokkal tették színesebbé a múzeumlátogatást. Számos érdekes játékot is kipróbálhattunk, amelyekből megtudhattuk például, hogy milyen lenne az élet pénz nélkül, hogy miképp zajlott a kereskedés régen a piacokon, és hogyan működik tőzsde, a program végén pedig mindenki elkészíthette a saját fényképes pénzét.

A múzeumban elfogyasztott ebéd után busszal indultunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, ahol az 1956-os forradalommal kapcsolatos központi megemlékezés zajlott, amelyen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondott ünnepi beszédet. Ezt követően került sor a mindenki számára felejthetetlen élményt jelentő fáklyás felvonulásra, amely a Műegyetemtől indult a Bem térre. A Bem téren Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet, amit koszorúzás követett, végezetül pedig egy remek könnyűzenei koncert és egy csodálatos fényjáték zárta le a megemlékezést.

Sok hálával tartozunk a Rákóczi Szövetségnek, hogy határon túli magyar fiatalokként egy ilyen tartalmas és egyben kellemes napot tölthettünk Budapesten.

Jakab Flóra (III.B)

Spomienková slávnosť

Dňa 22. októbra 2022, vďaka Združeniu Rákocziho, sa 17 žiakov našej školy zúčastnilo spomienkovej slávnosti Gloria Victis 1956 v Budapešti. Program dňa sa začal v Múzeu peňazí, kde sme absolvovali niekoľko poučných interaktívnych zamestnaní z oblasti finančnej gramotnosti. Po prehliadke múzea nasledoval obed a potom presun k technickej univerzite, kde sa konal pietny akt. Po slávnostnom príhovore rektora a zástupcu vlády bolo kladenie vencov.

Program pokračoval s pochodom od univerzity po Námestie Bem s rozpálenými fakľami v dĺžke 5 km, kde sme absolvovali ďalšie slávnostné príhovory a koncert, ktorým sa celá slávnosť ukončila. Bol to náročný a veľmi pekný deň.                                                                                                  

Flóra Jakab III. B