Tehetséggondozás kicsit másképp – online közvetítésben szurkoltunk két sikeres csapatunknak

Tehetséggondozás kicsit másképp – online közvetítésben szurkoltunk két sikeres csapatunknak

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián a koronavírus-járvány miatti „kényszerpihenő” ellenére sem állt meg az élet. Az új kihívás, az elektronikus úton történő oktatás mellett továbbra is fontos küldetésünknek tartjuk a tehetséggondozást, tanulóink online tanulmányi versenyekbe való bekapcsolását. A jelenlegi helyzetben komoly sikerként könyvelhető el, hogy iskolánkból két osztály is bejutott a Határtalanul középiskolai vetélkedő Nagydöntőjébe, ráadásul két tanulónk kiemelkedő egyéni helyezést ért el kreatív alkotásával.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Határtalanul Programhoz kapcsolódóan hirdette meg a 2019-2020. évi Határtalanul középiskolai vetélkedőt, amelybe közel hetvenezer tanuló kapcsolódott be a Kárpát-medence minden tájáról. A nemzeti összetartozás jegyében zajló verseny 2019 októberében indult a virtuális elődöntőkkel, majd a már élőben zajló középdöntők és a vigaszági megmérettetések következtek. A Budapesten megrendezendő Nagydöntőbe végül húsz – 9 magyarországi és 11 külhoni – csapat jutott. A koronavírus-járvány azonban meghiúsította az eredeti forgatókönyvet, a szervezőknek újra kellett gondolniuk a döntő megrendezését, így a fináléra egy élő online közvetítés keretében került sor a Határtalanul Program YouTube csatornáján 2020. április 24-én.

A vetélkedőbe a Nagymegyei Kereskedelmi Akadémia IV.CM és II.C osztálya is bekapcsolódott, és nagy örömünkre mindkét csapatunk bejutott a Nagydöntőbe. A döntőre való felkészülés megszervezése rendkívül igényes feladat volt tanár és diák számára egyaránt, ugyanis személyes találkozások híján rengeteg elektronikus úton zajló egyeztetést igényelt. Maga a verseny három komoly kihívás elé állította tanulóinkat. Először is mindkét csapatunknak egy-egy rövid bemutatkozó anyagot (filmet, prezentációt) kellett összeállítania az élő adásban zajló döntőre. Másodsorban tanulóinknak fel kellett készülniük a döntő legfontosabb eseményére, a tesztekkel mért tudáspróbára. A tesztírónak komoly ismeretanyagot kellett elsajátítaniuk, többek között tizenkét történelmi, földrajzi, irodalmi, nyelvi, néprajzi, zenei témájú oktatófilmet is meg kellett nézniük, fel kellett dolgozniuk. A döntőbe jutott osztályoknak ezen kívül a kreativitásukat is bizonyítaniuk kellett, mégpedig legalább egy, a nemzeti összetartozás jegyében fogant kreatív alkotással, rajzzal, festménnyel, fotómontázzsal.

A Nagydöntőt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár rövid köszöntője vezette be, majd kezdetét vette a maratoni hosszúságú vetélkedő. Az igazi verseny a kulisszák mögött zajlott, ugyanis a három húszperces fordulóból álló tudáspróba tesztjeit a csapatok tagjai otthonról, elektronikus úton töltötték ki. Közben a nézők megtekinthették az osztályok bemutatkozó filmjeit, prezentációit, emellett tartalmas kisérő programokat is láthatott a közönség. A műsor vendége volt többek között a kortárs író és költő, Lackfi János, valamint Orbán Bori népdalénekes. A tudáspróba befejezése után került sor a csapatok korábban beküldött kreatív képzőművészeti munkáinak az értékelésére. A csapatok végső sorrendjét végül a tudáspróbában elért és a kreatív munkákért megítélt pontok összessége döntötte el.

A vetélkedő summázásaként elmondhatjuk, hogy mindkét döntős osztályunk erején felül teljesített a tudáspróbán, a kreativitás terén pedig nem remélt egyéni sikereket arattunk. A közel 90 pályamunkát felvonultató képzőművészeti versenyben Kucsora Réka (IV.C) a megosztott 1. helyen végzett A remény című alkotásával, Tóth Júlia Anna (II.C) pedig a szintén megosztott 3. helyet szerezte meg A magyar benned van című munkájával. Kiemelkedő teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk. Dicséret illeti továbbá a II.C csapatának legaktívabb tagjait: Tóth Júlia Annát, Nagy Vivient, Bagin Fruzsinát, Nagy Nico Kristófot, Végh Dávidot, Simon Barnabás Lászlót és Erős Istvánt, akik közül jónéhányan a filmforgatásba, tesztírásba és a képzőművészeti alkotómunkába is bekapcsolódtak. Ugyanez mondható el a IV.CM csapatáról is, amelyben Csémi Vivien, Csicsay Anikó, Csölle Ramóna, Czibor Viktória, Görözdös Zsófia, Juhász Kitti, Kiss Lilla, Krascsenits Réka, Kucsora Réka, Kutrucz Dóra, Lakatos Mária, Méry Veronika, Mihalek Petra, Mizera Sabina, Olláry Viktória, Pápay Rita, Sárközi Silvia, Szabó Kamilla és Szegedi László nyújtott kiváló teljesítményt. S a végén, de nem utolsósorban meg kell említenünk az osztályok felkészülését irányító osztályfőnökök, Baranyai Angéla és Papp László, valamint a szervezőkkel folytatott folyamatos kapcsolattartásért felelős Tóth Mónika szakértő munkáját.

Mgr. Horváth Erzsébet
iskolaigazgató