Vízimalmok nyomában avagy bringás DofE-kalandtúra a Csallóközben – Cyklistická dobrodružná expedícia po stopách žitnoostrovských vodných mlynov

Vízimalmok nyomában avagy

bringás DofE-kalandtúra a Csallóközben

Korábbi tudósításunkban már említettük, hogy az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj (DofE) elnevezésű program a 2023/2024-es tanévben is folytatódik iskolánkon. A programba bejelentkezett tanulóink közül a legkitartóbbak már nagyrészt teljesítették a tehetségfejlesztés, önkéntes társadalmi munka és a sport terén felvállalt egyéni célkitűzéseiket, néhány hete pedig egy kétnapos kerékpáros felkészítő kalandtúrán is részt vettek a Duna-mentén.

2024. június 6-8-án került sor a háromnapos éles kalandtúrára, amelyen Gatyás Edina, Köles Patrik, Czedli Krisztián (mindhárman a II.B osztály tanulói) és Menyhárt Rajmund (I.B) vett részt. A túra céljául a csallóközi vízimalmok megismerését tűztük ki. A Nagymegyerről induló kerékpáros kalandtúra első állomáshelye a dunatőkési malom volt, ezt követően a csapat tagja az eperjesi kempingben táboroztak le, ahol az éjszaka során egy mennydörgéssel és villámlással tarkított vihart is át kellett élniük. Másnap egy sokkal hosszabb, fizikailag megterhelő szakasz következett, melynek során a résztvevők a tallósi, illetve a jókai vízimalmot keresték fel. A 2. napon a tanulóknak nemcsak a 65-70 kilométeres távolsággal kellett megküzdeniük, hanem jócskán kijutott nekik az időjárási viszontagságokból – az erős napsugárzásból, jégesővel, mennydörgéssel, villámlással, erős szélfúvással tarkított viharokból – is. Az eperjesi kempingben eltöltött 2. éjszaka már jóval nyugodtabbnak bizonyult. A befejező nap táborbontással kezdődött, majd a társaság Dunaszerdahelyre bringázott, ahol a túra véget ért.

Diákjaink a három nap során mintegy 125 kilométert tettek meg, ami az időjárási viszonyokra való tekintettel kiváló teljesítménynek számít, hiszen a teljes felszerelésüket is végig magukkal kellett vinniük. A résztvevők fáradtan, de sok hasznos tapasztalattal tértek haza a vidám hangulatú, élményekben gazdag túráról. Teljesítményükre Vörösmarty szavai illenek: „Ez jó mulatság, férfi munka volt!”

Papp László, a csapat felkészítője

Cyklistická dobrodružná expedícia po stopách žitnoostrovských vodných mlynov

Ako dobre viete, na našej škole už roky funguje miestne centrum Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE). V rámci prestížneho programu sa v dňoch 6. a 8. júna 2024 uskutočnila kvalifikačná dobrodružná expedícia, ktorej hlavným cieľom bolo vyhľadať známe vodné mlyny Žitného ostrova. Účastníkmi trojdňovej expedície boli Edina Gatyás, Patrik Köles, Krisztián Czedli (všetci z II.B) a Rajmund Menyhárt (I.B). Členovia tímu počas túry vyhľadali mlyny v Dunajskom Klátove, Tomášikove a Jelke. Expedícia bola pre účastníkov fyzicky veľmi náročná, 125 kilometrov dlhú trasu totiž museli absolvovať plným batohom, pritom dve noci strávili v stanoch v Jahodnej. Členovia tímu dorazili domov unavení, ale plní zážitkov.

László Papp, školiteľ tímu