Feljövőben a duális képzés Nagymegyeren – „Účtovníci“ opäť súčasťou duálneho vzdelávania

Feljövőben a duális képzés Nagymegyeren

A tavalyi iskolai évben iskolánk, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia elsőként kapcsolódott be a Nagyszombati kerület kereskedelmi akadémiái közül a duális képzésbe, s ebben a tanévben is útnak indítottuk a gyakorlati képzés oktatását. Elsőseink közül négy diákunk választhatta ezt a képzési formát, akik az elkövetkező években két könyveléssel foglalkozó cégnél sajátíthatják el jövendőbeli szakmájuk alapjait, emellett tagjai lehetnek egy fiatal, törekvő csapatnak, szakmai kapcsolatokat építhetnek ki, ösztönző kihívásokkal szembesülhetnek. A duális képzés annyiban tér el hagyományos képzéstől, hogy az oktatási intézményben folytatott elméleti és a vállalatoknál zajló gyakorlati képzés párhuzamosan történik.

Az idei tanévben a programba bekapcsolódó elsőseink és másodikosaink java a K&K Benefit és az Inter Harmony kft.-ben, egy másodikos tanulónk pedig a Reylon kft.-ben részesül gyakorlati oktatásban. A duális képzés iránt érdeklődő elsős diákoknak egy meghallgatáson kellett részt venniük, ennek alapján választotta ki a szakmai bizottság azt a négy tanulót, akik négy éven keresztül a fent említett vállalatoknál végzik majd szakmai gyakorlatukat. A meghallgatás során figyelembe vettük a tanulók egyéni képességeit, erősségeit és gyengeségeit, kíváncsiak voltunk arra, hogyan viselkednének csapattagként, miként reagálnának váratlan helyzetekben, de fontos szempont volt az is, hogy mennyire bizonyulnak fejlődőképesnek. Miután megtörtént a kiválasztás, összehívtuk a tanulókat, ahol elmondhatták hogyan élték meg az interjút, melyek voltak a legnehezebb kérdések számukra. A sok kérdés közül szinte egyhangúlag a következő megválaszolása okozta a legnagyobb nehézséget: „Mi volt az eddigi legnagyobb hiba, amit elkövetetett?”  Az elemzés már oldott hangulatban zajlott, eltűntek az esetleges szorongási tünetek, melyeket a meghallgatás előhozott. Fontosnak tartottuk, hogy a diákok pozitív élménnyel távozzanak életük első interjújáról.

Az interjút követően a partner vállalatok az egész iskolai képzés időtartamára szóló tanulói szerződést kötnek a kiválasztott diákokkal. Oktatási intézményünk folyamatosan felügyeli az vállalatoknál zajló gyakorlati képzést, gondoskodva arról, hogy az a szakképzési kerettantervnek megfelelően történjen.

A duális képzésbe bekapcsolódó diákok jelentős kedvezményekben részesülnek:

  • A gyakorlati képzés alatt a vállalat napi egyszeri ingyenes étkezést biztosít a tanulónak.

  • A Nagyszombat megye által nyújtott juttatások pedig a következők:

    • tíz hónapra szóló ingyenes autóbusz közlekedés a megye területén,

    • havi 50 € ösztöndíj,

    • január elsejétől ingyenes kollégiumi elszállásolás.

Amennyiben a tanuló a későbbiek folyamán a gyakorlati képzést biztosító vállatoknál, szervezeteknél vállal munkát, szintén pénzügyi juttatásban részesül. 

A duális képzés ezen kívül számos előnnyel járhat, például azzal, hogy a tanuló már középiskolás korában megtapasztalhatja, milyen egy vállalat alkalmazottjának lenni, továbbá azzal, hogy tanulókat képzett szakemberek segítik, akiktől elleshetik a szakma fortélyait.

Ing. Nagy Rozália, a duális képzés koordinátora

„Účtovníci“ opäť súčasťou duálneho vzdelávania

V predchádzajúcom školskom roku sa naša škola, Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi ako prvá z obchodných akadémií zapojila do systému duálneho vzdelávania. V tomto školskom roku sme opäť spustili praktickú výučbu odborných ekonomických predmetov u dvoch zamestnávateľov. Štyria študenti prvého ročníka tak dostanú možnosť získať praktické vedomosti a zručnosti u nich, stretnúť sa s novými výzvami , byť súčasťou mladého kolektívu. Rozdielom oproti klasickej výučbe je, že teoretické vyučovanie v škole a praktické vyučovanie u zamestnávateľa prebieha súčasne.

V tomto školskom roku sa študenti prvého a druhého ročníka budú zúčastňovať praktického vyučovania vo firmách K&K Benefit, s. r. o. a Inter Harmony, s. r. o., jedna študentka druhého ročníka v spoločnosti Reylon, s. r. o. Žiaci prvého ročníka absolvovali hneď v prvý týždeň pohovor, na základe ktorého odborná komisia vybrala tých štyroch, ktorí počas celého štúdia budú získavať praktické poznatky u zamestnávateľa. Počas osobných pohovorov sme posudzovali silné a slabé stránky študentov, ich postoj k práci v kolektíve, reakcie na nepredvídateľné situácie, a tiež predpoklady osobnostného a profesionálneho rozvoja.
V závere sa uskutočnilo spoločné zhodnotenie, počas ktorého komisiu zaujímali názory študentov na to, ako prežívali predchádzajúce chvíle, čo pre nich predstavovalo ťažkosti, ktoré otázky ich prekvapili. Jednoznačne označili na najprekvapivejšiu a najneočakávanejšiu otázku „Čo bola najväčšia chyba, ktorú si doteraz urobil/urobila?” Vyhodnotenie prebiehalo v uvoľnenej atmosfére, nervozita študentov opadla. Považovali sme za dôležité, aby žiaci odchádzali zo svojho prvého pohovoru s pozitívnym dojmom.

Duálne vzdelávanie predstavuje pre žiakov veľkú príležitosť, aby už počas stredoškolského štúdia zažili, aké je to byť zamestnancom firmy a zároveň získať vedomosti
od odborníkov z praxe.

Anita Balaskóová, vyučujúca odborných predmetov

 

Szólj hozzá!