DofE-kalandtúra a Bakonyban – Cvičná dobrodružná expedícia v pohorí Bakony

DofE-kalandtúra a Bakonyban

Az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj (DofE) elnevezésű program a 2021/2022-es tanévben is folytatódik iskolánkon. A programba bejelentkezett tanulóink közül a legkitartóbbak már nagyrészt teljesítették a tehetségfejlesztés, önkéntes társadalmi munka és a sport terén felvállalt egyéni célkitűzéseiket. Jelenleg a program végső fázisa zajlik, amelynek keretében a résztvevők a napokban teljesítettek egy kétnapos felkészítő kalandtúrát a Bakonyban, nemsokára pedig egy háromnapos éles kalandtúra vár rájuk a Pilisben.

A fentebb említett Bakonyi kalandtúrára 2022. június 14-15-én került sor Soóky Boglárka (II.C), Edmár Dominika (II.C), Csiba Réka (I.B) és Bartal Anikó (I.C) részvételével. A túra célja az emberi tevékenység (konkrétan a vasútépítés és bányászat) természeti következményeinek megfigyelése volt. Az első napon tanulóink tüzetesen megismerkedtek a Bakony hegységet átszelő Győr–Veszprém-vasútvonal történelmével, és megtekintették a Vinye és Porva-Csesznek állomások közötti szakasz műszaki létesítményeit. A Cuha-patak vadregényes szurdokán áthaladó hegyi vasúti pálya műszaki-építészeti szempontból egyedülálló az országban, három alagúton és két völgyhídon halad keresztül. A vasút tervezőjéről elnevezett Gubányi-völgyhíd felett áll az 1896-os vasútépítési emlékmű, de itt található Magyarország egyetlen, omlásvédővel ellátott alagútja is. Délután, a vasút vonalát elhagyva a túra résztvevői Csesznek felé vették az irányt, ahol megtekintették a lenyűgöző középkori várromot. Az első nap végén a csapat tagjai Zircen vertek tábort, ahol tüzet raktak, vacsorát főztek és sátorban töltötték a kimondottan hideg éjszakát. Másnap a festői Ördög-árok következett, amelynek csupán egy szépséghibája van, a valamikor itt csörgedező patak a bányászat következtében szó szerint eltűnt a föld színéről.

Diákjaink a két nap során mintegy 23 kilométert tettek meg, ami kiváló teljesítménynek számít, hiszen a teljes felszerelésüket is végig magukkal kellett vinniük. A résztvevők fáradtan, de sok hasznos tapasztalattal tértek haza a vidám hangulatú, élménydús túráról. Rövidesen következik a folytatás: a háromnapos expedíció a Pilisben.

Papp László, a csapat felkészítője

Cvičná dobrodružná expedícia v pohorí Bakony

Ako dobre viete, na našej škole už roky funguje miestne centrum Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE). V rámci prestížneho programu sa v dňoch 14. a 15. júna  sa uskutočnila ďalšia dobrodružná expedícia v pohorí Bakony, ktorej hlavným cieľom bolo oboznámiť sa dôsledkami ľudskej činnosti (konkrétne stavania horskej železnice a baníctva) v prírode. Účastníkmi dvojdňovej expedície boli Boglárka Soóky (II.C), Dominika Edmár (II.C), Réka Csiba (1.B) a Anikó Bartal (I.B). Členovia tímu počas dvojdňovej túry vyhľadali viadukty a tunely horskej železnice v malebnom údolí potoka Cuha, navštívili ruiny stredovekého hradu v obci Csesznek a zdolali aj Čertovu priekopu. Expedícia bola pre účastníkov fyzicky veľmi náročná, dlhú dvojdňovú trasu totiž museli absolvovať plným batohom, pritom jednu noc strávili v stanoch. Členovia tímu dorazili domov unavení, ale plní zážitkov. Onedlho ich čaká trojdňová kvalifikačná expedícia v pohorí Pilis.

László Papp (školiteľ tímu)

Szólj hozzá!