Lennék valakié… – Netradičná literárna hodina

Lennék valakié…

„A fuvola a lélek fuvallata, a zongora a szív ritmusa, és a hegedű dallama csiklandozza Isten talpát“– hangzott el a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban 2022. november 15-én a Lennék valakié című szimfonikus előadás bevezetőjében. Ady Endre válogatott verseinek szimfonikus zenekarra készült átirata lenyűgözte a közönséget. A darab zenei anyaga Pető Zoltán zeneszerző zsenialitásának köszönhető, dr. Cseh Tamás, iskolánk volt diákja pedig karmesteri adottságaival bűvölte el a közönséget.

Örömmel tölt el, hogy iskolánk, a Kereskedelmi Akadémia hathatós támogatásának köszönhetően a diákotthon lakói és a 4.C osztály néhány tanulója egy ilyen színvonalas műsoron vehetett részt. Az előadás különlegessége abban rejlett, hogy a Szebellai Dániel szóbeli tolmácsolásában elhangzó Ady-költeményekre felcsendülő zene kiválóan érzékeltette a versekben rejlő érzelmeket. A produkció széles körben mutatta be Ady Endre munkásságát. Szerelmes versei közül például elhangzott a Héjanász az avaron, az Őrizem a szemed és a Félig csókolt csók, de sorra kerültek más szerzemények is, mint a Mi köt ide? a Vér és arany, a Láttalak a múltkor és a Szeretném, ha szeretnének. Nagy hálával tartozunk az iskolánk igazgatónőjének, aki ezt a szép estét támogatta, és köszönjük az osztályfőnökünknek és a kollégium nevelőnőinek, hogy elkísértek minket Komáromba. Elmondhatjuk, hogy e lélekemelő előadásnak köszönhetően még közelebb kerültünk Ady Endre költészetéhez és korához.  

Anda Viktória, Dobosi Dóra (IV.C)

Netradičná literárna hodina

15. novembra 2022 niektorí žiaci našej školy mali možnosť zavítať do Komárna a strávili nezabudnuteľný večer v Mestskom kultúrnom stredisku Béni Egressyho, kde sa uskutočnilo literárne pásmo, v ktorom spomínali na velikána maďarskej poézie Endre Adyho. Medzi účinkujúcimi bol aj Dr. Tamás Cseh, bývalý žiak našej školy.

Srdečná vďaka patrí riaditeľke našej školy, triednej učiteľke IV. C triedy a našim vychovávateľkám.

Viktória Anda, Dóra Dobosi (IV. C)

                                                                                 

Szólj hozzá!