Pedagógusnap Nagymegyeren – Slávnostné pozdravenie pedagógov vo Veľkom Mederi

Pedagógusnap Nagymegyeren

Minden iskola csak annyit ér, mint amennyit a tanítója.

(Szászy-Schwarz Gusztáv)

631 éve, 1592. március 28-án született Jan Amos Komenský (Johannes Amos Comenius), az első modern szellemiségű európai pedagógus, a „nemzetek tanítója”. Szlovákia-szerte – így iskolánkon is – régi hagyomány, hogy Comenius születésnapján köszöntjük a pedagógusokat. A szomszédságunkban dúló elhúzódó háború okozta létbizonytalanságban felértékelődnek az ünnepek, így vált a pedagógusok idei megünneplése a humánum, a szolidaritás, az összetartás ünnepévé is.

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián a pedagógusnapi rendezvények sora egy rövid, meghitt ünnepséggel vette kezdetét. A nagyszünetben az iskola tanulóinak nevében a diákdiri és kollégistáink köszöntötték tanárainkat egy-egy szál virággal és egy rövid, de annál kedvesebb műsorral. Kora délután Nagymegyer Város Önkormányzata invitálta a helyi pedagógusokat a városi pedagógusnapra, amelyre a Corvin Mátyás Művelődési Központban került sor. Az ünnepség a Menyhárt József vezette Apák zenekar műsorával indult, majd Soóky Marián, a város polgármestere mondott köszöntőt, amit az idei díjazottaknak járó kitüntetések átadása követett. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kitüntetettek között ott volt iskolánk elismert kollégiumi nevelőnője, Nagy Krisztina is.

A központi ünnepséget követően tanári karunk iskolánk tanácstermében találkozott. Pedagógusnapi házi ünnepségünk Horváth Erzsébet igazgatónő ünnepi beszédével indult, amelyben kitért a pedagóguspálya jelenkori kihívásaira: „Mit jelent pedagógusnak lenni egy olyan világban, amely tele van ellentmondással, nehezen értelmezhető változásokkal, hatalmas feszültségekkel? Nem mondhatjuk, hogy ez a szakma olyan mindennapokat ad nekünk, amelyben könnyen eligazodunk, mégis a fejlődés útját járjuk. Felszabadultunk a hagyományos ismeretközlő szerep alól. Egyrészt segítőként, támogatóként, mint a tanulókkal együtt dolgozó „munkatárs” veszünk részt a csoportok munkájában, másrészt koordinátorként irányítunk. Igen, ez egy megváltozott tanári szerep. De ami örök, az az, hogy tanítunk és nevelünk. Beszéde végén pedig a következő szavakkal méltatta tanárainkat: „Kedves Kollégák! Köszönöm odaadó munkátokat, és azt kívánom, hogy mindennapjaitokat hassák át az apró örömök és sikerek. Kapjatok elismerő szavakat! Mert kell az elismerés, kell a szeretet, hogy meg tudjuk vívni a mindennapok csatáit, amelyhez hitet, töretlen munkakedvet és jó egészséget kívánok Nektek!”

A köszöntőt követően ünnepi estebédre került sor, amelyen nagy örömünkre iskolánk nyugdíjba vonult tanárai is részt vettek. Aztán kezdetét vette a kora estig tartó beszélgetések sora és a kellemes hangulatú nosztalgiázás.

Papp László, az iskola tanára

Slávnostné pozdravenie pedagógov vo Veľkom Mederi

„Človek sa môže stať človekom len pomocou výchovy, nie je ničím, iba tým, čím ho robí výchova.“ (J. A. Komenský)

28. marca 1592 sa narodil Jan Amos Komenský, učiteľ národov, prvý moderný pedagóg. Na Slovensku sa už stalo tradíciou, že v deň narodenín Komenského pozdravíme pedagógov. V súčasnosti u našich susedov v plnej sile prebieha vojna, preto sa význam sviatkov znova prehodnocuje. Tak sa stala oslava pedagógov aj sviatkom humánnosti, solidarity a súdržnosti.

Na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi cez veľkú prestávku v rámci krátkeho slávnostného programu študentský riaditeľ a jeho tím pozdravil svojich pedagógov a žiaci im odovzdali kvety svojej vďaky. V skorých poobedňajších hodinách na pozvanie samosprávy mesta sa pedagógovia zúčastnili v Mestskom kultúrnom stredisku Mateja Korvína
na sviatočnom programe, v rámci ktorého vystúpila hudobná skupina „Apák“, potom
PaedDr. Marián Soóky, primátor nášho mesta ocenil obetavú prácu pedagógov. Tešilo nás, že medzi vyznamenanými bola aj naša kolegyňa, vychovávateľka nášho školského internátu,
Mgr. Krisztina Nagy.

Po tejto slávnosti sa náš pedagogický zbor stretol v zasadačke našej školy.
Mgr.  Alžbeta Horváthová, riaditeľka našej školy vo svojom slávnostnom prejave zdôraznila, že v súčasnosti naši učitelia musia obstáť v radikálne zmenených životných situáciách. Podľa médií pedagóg musí byť dokonalý a v každej chvíli chrániť, zachraňovať, vzdelávať a vyučovať žiakov. Očakávania sú obrovské a žiaci sú veľmi rôznorodí: raz sú otvorení, inokedy uzavretí do seba. Niektorí nosia na pleciach obrovské bremená, ktoré si prinášajú z domu. Našou úlohou je v každom prípade, aby sme prejavili lásku voči nim, aby sme ich učili a vychovávali. Ak veľmi chceme, určite sa to podarí. Učiteľ nie je iba „nádenníkom a lampášom národa”, ale je aj človekom, ktorý má dobré i menej dobré dni. V závere svojho príhovoru sa pani riaditeľka poďakovala pedagógom  za ich obetavú prácu a zaželala im veľa zdravia a úspechov aj do budúcnosti.

Potom nasledovala slávnostná večera, na ktorej sa zúčastnili aj naši bývalí kolegovia, ktorí sú už na dôchodku. Potom sa rozbehli rozhovory medzi prítomnými mladšími i staršími učiteľmi.

Mgr. Helena Mészárosová – učiteľka školy

Szólj hozzá!