„Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!” – Deň maďarskej poézie

„Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!”

„Külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot”.
Németh G. Béla

Köztudott, hogy a mai fiatalság az irodalomórákon kívül csak elvétve olvas verset. Égető szükség van tehát nemzeti líránk népszerűsítésére, amelyhez a mi iskolánk is hozzájárul a magyar költészet napjának rendszeres megünneplésével. Költészetnapi programajánlatunk évről évre gazdagabb és színvonalasabb, és ennek köszönhetően egyre több diákot sikerül „versközelbe” hoznunk.
Idei – 2023. április 19-én megvalósult – programunk, mint azt cikkünk címe és mottója is jelzi, a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlott. Az események központi helyszíne az irodalmi kávéház volt. Itt került sor költészetnapi rendezvényeink ünnepélyes megnyitójára, majd kezdetét vette egy kellemes hangulatú kávéházi délelőtt, amelynek során a verseké és a tanulói kreativitásé volt főszerep, de azért kávé, tea és sütemény is került az asztalokra. A kávéházi program első részében a résztvevő csapatok szabadon választott költeményeket ajánlottak és mutattak be egymásnak, majd egy Petőfi Sándor életével és költészetével kapcsolatos interaktív vetélkedőre került sor. A folytatásban közös versmondás következett az iskola parkjában, amelybe valamennyi magyar tannyelvű osztályt látogató tanulónk bekapcsolódott. A közös szavalást követően folytatódtak az irodalmi kávéház programjai: a résztvevők először egy verses-játékos foglalkozáson vettek rész „Faricskálok lomhán egy dalon“ címmel, majd egy Petőfi Sándor-költemény ihlette képverset kellett megalkotniuk. A kávéházi történésekkel párhuzamosan két további esemény is zajlott. Az én versem címmel háziversenyt hirdettünk azoknak a diákjainknak, akik versírással kacérkodnak, a Vers–Kép képzőművészeti alkotósarokban pedig az arra hivatottak Petőfi Sándor-költeményből fakadó élményeiket örökíthették meg különféle technikákkal.
Ebéd után került sor az egyes versenykategóriák győzteseinek kihirdetésére, akik könyvjutalomban részesültek. Az irodalmi kávéházban lezajlott csapatversenyt a II. B osztály Csiba Réka, Bartal Anikó, Stirber Réka, Vavrečán Emma összetételű csapata nyerte. Versíróink közül Matlák Kevin (III.C) volt a legsikeresebb, a Vers–Kép képzőművészeti versenyben pedig Soóky Boglárka, Szoboszlai Szilvia és Sebők Viktória alkotásai emelkedtek ki a mezőnyből. A győzteseknek gratulálunk, emellett el kell mondanunk, hogy ezen a napon mindenki nyert, hiszen a résztvevők egy tartalmas és szórakoztató irodalmi délelőttöt tudhatnak maguk mögött. A sikeren felbuzdulva bizton állíthatjuk, hogy a jövőben is folytatjuk, sőt új ötletekkel gazdagítjuk kötészetnapi rendezvényeinket.

Papp László, (magyar nyelv és irodalom szakos tanár)

Deň maďarskej poézie

Vieme, že dnešní mladí ľudia málokedy si čítajú básne, práve preto je našou dôležitou úlohou zdôrazniť popularitu našej národnej lyriky. V našej škole je už tradíciou, že si pripomíname Deň maďarskej poézie s bohatým programom, do ktorého sa z roka na rok stále viac žiakov zapája.
V tomto roku do našej literárnej kaviarne zavítali naši žiaci 19. apríla 2023, aby si pripomenuli život a literárne dielo svetoznámeho maďarského básnika Sándora Petőfiho, ktorý sa narodil pred 200 rokmi. Celé predpoludnie v kaviarni bola skvelá atmosféra, ktorú spríjemnila na stoloch voniaca káva a chutné zákusky. Žiaci mohli dokázať aj svoju kreativitu. V prvej časti programu recitovali básne, potom sa zúčastnili na interaktívnej súťaži, ktorej tematiku tvoril literárny portrét Sándora Petőfiho. V parku školy spoločne recitovali Petőfiho básne všetci žiaci z tried s vyučovacím jazykom maďarským. Zároveň prebiehala aj súťaž v písaní básne a výtvarná súťaž, v rámci ktorej nadaní žiaci spravili ilustrácie k Petőfiho básni.
Po obede nasledovalo vyhodnotenie súťaže. Víťazom sa stalo družstvo II. B triedy v zložení: Réka Csiba, Anikó Bartal, Réka Stirber, Emma Vavrečán. V písaní básne najúspešnejší bol Kevin Matlák (III. C) a vo výtvarnej súťaži najkreatívnejšie boli Boglárka Soóky, Szilvia Bianka Szoboszlai (III. C) a Viktória Sebők (I. B).
Víťazom gratulujeme a literárna kaviareň vás čaká aj budúci rok.

Mgr. Helena Mészárosová, učiteľka školy

Szólj hozzá!