Az utolsó kicsengetés

Az utolsó kicsengetés

A ballagás szimbolikus jelentéssel bíró ünnepség. Nemcsak az elköszönést jelenti a középiskolától, hanem a gondtalan gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is. A ballagó, érettségire készülő diákok mögött nemsokára bezárul az iskola kapuja, elhagyják a megszokott és szívükbe zárt alma matert, hogy szembenézzenek az élet új kihívásaival, amelyektől tartanak, de oly csábítóak is egyben. Ezért fájó, mégis felemelő érzés egyszerre, amikor utoljára szólal meg a csengő, és felzendül a búcsúzó diákok ajkán a Gaudeamus igitur. 

2023. május 12-én ötvenhét végzős diák búcsúzott a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémiától, akik közül negyvenketten a kereskedelmi akadémia szakon, heten a regionális idegenforgalmi menedzsment szakon, nyolcan pedig a kereskedelmi és informatikai szolgáltatások szakon folytatták tanulmányaikat. A nap kezdetén a végzősök – a IV. A, B, és C osztályok tanulói – ünnepi díszbe öltözött osztályaikban találkoztak osztályfőnökeikkel – Csémi Ildikóval, Mészáros Ilonával és Gaál Edittel –, hogy egy utolsó osztályfőnöki óra keretében elbúcsúzzanak egymástól. A kicsengetést követően a feltarisznyázott diákok énekeleve ballagtak végig az iskola folyosóin, a jól ismert osztálytermeken, hogy búcsút intsenek iskolatársaiknak, szeretett tanáraiknak, miközben szüleik, hozzátartozóik, barátaik gratulációit is fogadták.

A szlovák és magyar nyelven zajló közös búcsúünnepségre a kedvezőtlen időjárás következtében iskolánk tornatermében került sor. Elsőként Miklós Rebeka és Kádár Karolina szólt a végzősökhöz a harmadikosok nevében, majd két maturandusunk, Pápai Stella és Ulrich Ágnes mondott búcsúbeszédet. A szülők nevében Juliana Sokolíková és Rózsár Vince búcsúztatta a ballagókat, majd iskolánk igazgatónőjének ünnepi beszéde következett. Az ünnepség befejező részében a negyedik évfolyam azon tanulói részesültek nyilvános igazgatói dicséretben, akik tanulmányi eredményeikkel, többletmunkájukkal, versenyeken elért helyezéseikkel érdemelték ki az elismerést. Ezt követően a végzősök felkötötték az iskola zászlajára az emlékezés szalagját, végezetül pedig felcsendült a közismert diákhimnusz, a Gaudeamus igitur. A ceremónia az érettségiző osztályok fotózásával zárult.

“Álomgyorsasággal elrepült a négy esztendő, kedves Ballagók, s íme, itt az idő, meg kell szorítani kezeteket, el kell mondani a búcsú szavait. Elfogódottan, megindult bensővel figyeljük készülődéseteket, amint fogjátok a vándorbotot, az úti tarisznyát, hogy itt hagyjátok az örömök és gondok tanyáját, az örökifjú alma matert” indította ünnepi beszédét az iskola igazgatónője, Mgr. Horváth Erzsébet. A folytatásban pedig kihangsúlyozta, hogy iskolánk mindig is arra törekedett, hogy a diákok számára az életre való felkészülés egyik jelentős inspiráló közege legyen, amelyre mindig hálával gondolhatnak, hiszen szorgalmuktól függően itt gyűjthették be az élet során gyémánttá változó „tudás-kavicsok“ jelentős részét, itt kötöttek életre szóló emberi kapcsolatokat, élhettek meg emlékezetes helyzeteket.

A mai napon ötvenhét ifjú intett búcsút a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémiának, hogy a remény zöld szalagját szívén hordozva, útravalóval kellően feltarisznyázva elinduljon élete újabb kihívásai, a kibontakozás és a vágyott beteljesülés felé. Ragyogja be útjukat a szerencsecsillag!

Papp László, az iskola tanára

Posledné zvonenie pre štvrtákov

Rozlúčková slávnosť má svoju zvláštnu symboliku, veď študenti 4. ročníka sa lúčia  so školou, ale zároveň sa končí ich bezstarostné detstvo  a začína sa život s veľkým Ž.

12. mája 2023 na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi sa lúčilo so školou 57 študentov, z nich 42 študovalo študijný odbor obchodná akadémia, 7 študijný odbor manažment regionálneho cestovného ruchu a 8 študijný odbor obchodné a informačné služby. Na začiatku dňa študenti IV. A, B a C triedy vo vyzdobených učebniach sa stretli so svojimi triednymi učiteľkami – s Mgr. Ildikó Csémiovou, s Mgr. Helenou Mészárosovou a s Mgr. Editou Gaálovou. Po poslednej triednickej hodine odznelo aj posledné zvonenie a žiaci spievajúc po chodbe a triedach sa lúčili so žiakmi z nižších ročníkov a prijímali ich gratulácie. Pre nepriaznivé počasie rozlúčková slávnosť sa konala v telocvični školy. Slávnosť otvorili žiačky 3. ročníka – Rebeka Miklós a Karolina Kádár. V mene štvrtákov sa lúčili žiačky Stella Pápai a Ágnes Ulrich.
Zo strany rodičov vyjadrili svoju vďaku pedagógom Juliana Sokolíková a Vince Rózsár. Potom nasledoval slávnostný prejav riaditeľky školy. V závere žiakom, ktorí počas štyroch rokov dosahovali vynikajúce študijné výsledky a úspešne reprezentovali našu školu na jednotlivých súťažiach, bola udelená verejná pochvala riaditeľky školy. Potom uviazali na školskú vlajku stužku spomienky a zaspievali študentskú hymnu Gaudeamus igitur… Rozlúčková slávnosť
sa skončila s fotením oslávencov.

Mgr. Helena Mészárosová, učiteľka školy

Szólj hozzá!