Farkas Jenő Emléknap és Szavalóverseny Nagymegyeren – Pamätný deň Jenőa Farkasa a recitačná súťaž vo Veľkom Mederi

Farkas Jenő Emléknap és Szavalóverseny Nagymegyeren

2023. június 5-én iskolánk adott otthont a XV. Farkas Jenő Szavalóversenynek. A szavalóverseny előtt szentmisén vettünk részt a Szent Miklós római katolikus templomban, majd megkoszorúztuk az egykor Nagymegyeren élt papköltő emléktábláját. A hagyományos rendezvényt Ábrahám Margit hitoktató nyitotta meg Farkas Jenő Valaki jár a nyomomban című versének idevágó gondolatával: „S egyszerre éreztem: valaki jár a nyomomban…/ Visszatekintettem, s megláttam a Fényt.”

A szavalóversenyen összesen tizenhat tanuló vett részt nyolc oktatási intézményből. Minden résztvevő két verset adott elő, egy Farkas Jenő-költeményt és egy szabadon választott verset. A szabadon választott művek között voltak klasszikusok és kortárs szerzők alkotásai egyaránt. A kellemes hangulatban eltelt verses délelőtt legnehezebb feladata a zsűrinek jutott, mégpedig kiválasztani a legjobbakat. Minden verset minden szavaló másképp értelmez, másképp közelít meg – hangsúlyozta értékelőjében Domonkos Mária nyugalmazott tanárnő. Az előadásmódok, versmegközelítések viszont arról árulkodtak, hogy a szavalók örömmel foglalkoztak a költeményekkel. A szavalóverseny méltó zárásaként Matus János egykori nagymegyeri kántor, Farkas Jenő papköltő jó barátja tartott egy rövid, szakmai előadást a verselés titkairól.    

Idén az iskolánkat Bertalan Bianka, Németh Tünde, Balaskó László, Cseh Andrea, Csiba Réka, Edmár Réka, Polovic Katalin és Varga Veronika képviselték.  Minden egyes résztvevő oklevelet kapott és apró ajándékban részesült, amelyeket iskolánk, valamint a Nagymegyeri Katolikus Plébánia, a Nemzetközi Szent György Lovagrend, a Csemadok Nagymegyeri Szervezete és a Pro Megere Polgári Társulás ajánlott fel számukra.

A rendezők a szünetben minden jelenlévő részére frissítőt – rétest, kávét és üdítőt – biztosítottak, a rendezvény végén pedig iskolánk vezetősége ünnepi ebédre invitálta a résztvevőket, vendégeket és a szervezőket. Az ebéd végén mindenkinek jólesett a Nagymegyeri Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola meglepetése, a finom süti.

 Íme, az eredmények:

  1. helyezett: Bajcsi Boglárka (Selye János Gimnázium, Komárom, felkészítő tanár Mgr. Spátay Adrianna)

  2. helyezett: Szabó Ákos (Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Nagymegyer, felkészítő tanár Mgr. Cserman József)

  3. helyezett: Tóth Anna (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely, felkészítő tanár Mgr. Aranyossy Ildikó)

Különdíj: Balogh Fanni (Lakszakállasi Alapiskola, felkészítő tanár Mgr. Krascsenics Renáta)

Különdíj: Góra Nikoletta (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely, felkészítő tanár Mgr. Aranyossy Ildikó).

Minden versenyzőnek ezúton is gratulálunk!

Ábrahám Margit hitoktató

Pamätný deň Jenőa Farkasa a recitačná súťaž vo Veľkom Mederi

Dňa 5. júna sme zorganizovali na našej škole XV. recitačnú súťaž Jenőa Farkasa. Pred recitačnou súťažou sme sa zúčastnili na svätej omši v Rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša a položili sme veniec na pamätnú tabuľu kňaza – básnika.

Tradičné podujatie otvorila učiteľka náboženstva Margit Ábrahám myšlienkou básne Jenőa Farkasa Niekto ide za mnou: „A zároveň som cítil: niekto ma sleduje… Pozrel som sa späť a videl som Svetlo.” Do súťaže sa zapojilo 16 študentov z ôsmich škôl. Každý účastník predniesol dve básne, báseň Jenő Farkasa a báseň podľa vlastného výberu. Voľne vybrané diela obsahovali diela klasikov aj súčasných autorov. Najťažšia časť básnického dopoludnia, ktorá sa niesla v príjemnej atmosfére, pripadla porote, a to výberom tých najlepších. Každý recitátor interpretuje každú báseň inak, inak k nej pristupuje – zdôraznila v hodnotení učiteľka na dôchodku Mária Domonkos. Spôsoby prednesu a prístupy k básňam na druhej strane prezrádzali, že recitátorov básne bavili. Ako vhodný záver recitačnej súťaže vystúpil s krátkou odbornou prednáškou o tajomstvách poézie János Matus, bývalý kantor Veľkého Medera a dobrý priateľ kňaza – básnika Jenő Farkasa.

Našu školu tento rok reprezentovali Bianka Bertalan, Tünde Németh, László Balaskó, Andrea Cseh, Réka Csiba, Réka Edmár, Katalin Polovic a Veronika Varga. Oni a všetci zúčastnení dostali certifikát, ale aj malý darček, ktorý im ponúkla naša škola, Katolícka farnosť vo Veľkom Mederi, Medzinárodný rytiersky zväz svätého Juraja, Organizácia Csemadoku vo Veľkom Mederi a Občianske združenie Pro Megere. V prestávke podujatia bolo pre všetkých prítomných zabezpečené občerstvenie – štrúdľa, káva a na záver podujatia vedenie našej školy pozvalo účastníkov, hostí a organizátorov na slávnostný obed. Na záver obeda si všetci pochutnali na prekvapení Súkromného stredného odborného učilišťa – Veľký Meder na výborných koláčikoch.

Výsledky:

  1. miesto: Boglárka Bajcsi – Gymnázium Jánosa Selyeho – Komárno, pripravujúca učiteľka Mgr.Adrianna Spátay

  2. miesto: Ákos Szabó – Súkromné stredné odborné učilište –Veľký Meder, pripravujúci učiteľ Mgr.József Cserman

  3. miesto: Anna Tóth – Gymnázium Ármina Vámbéryho – Dunajská Streda, pripravujúca učiteľka Mgr.Aranyossy Ildikó

Špeciálna cena: Balogh Fanni – Základná škola Sokolce, pripravujúca učiteľka Mgr.Renáta Krascsenics Špeciálna cena: Góra Nikoletta – Gymnázium Ármina Vámbéryho – Dunajská Streda, pripravujúca učiteľka Mgr.Aranyossy Ildikó

Všetkým súťažiacim gratulujeme!

Mgr. Margit Ábrahám

Szólj hozzá!