Partiiskola 2023 a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián – „Partiškola 2023“ na Obchodnej akadémii

Partiiskola 2023 a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián

Az iskolai részvételi költségvetés olyan eszköz, amely lehetőséget kínál a diákoknak arra, hogy jobbá tegyék az iskolai életet. Projekteket javasolnak a környezetük javítására, részt vesznek a költségvetés elosztásáról szóló vitákban, aktívan belépnek az értékelési és döntéshozatali szakaszba, és a végső szakaszban kiválasztott projekteket hajtanak végre. Az iskola részvételi költségvetése lehetővé teszi a tanulók részvételét a közösségi életben, döntési, felelősségvállalási lehetőséget is kínál számukra.

Az említett projekt második éve 2023. február elején indult, melyen a Diákparlament tagjai vettek részt az iskolai koordinátorral együtt. A közös találkozón a résztvevők megvitatták a részvételi folyamatot, megpróbálták értékelni más diákok elképzeléseit, valamint bemutatták saját elképzelésüket. Közülük a legjobbakat véglegesítették és bemutatták az iskola vezetőségének. Végül 3 projektjavaslatot választottunk ki, amelyeket szavazásra bocsátottunk: 1. Laser tag – csapatépítő program Pozsonyban a Laser Arénában, 2. Relaxáció és kaland a Nagyléli szigeten – csapatépítő program, 3. Sportfelszerelések iskolai kollégium részére.

A következő szakasz a szavazás volt, amely elektronikus úton, a Participation 21 platformon keresztül zajlott, összesen 165 diák vett részt rajta. Közülük 58-an a Lél-szigeti csapatépítő program projektjét választották, így ez lett a győztes projekt, de az iskola vezetése mind a 3 projekt megvalósítását támogatja, melyhez 1000 eurós támogatást a Nagyszombati Megyei Önkormányzat pénzügyi forrásaiból biztosítottak. Maguk a diákok – az egyes projektek tervezői szívesen vettek részt a megvalósítás fázisában is.

A projekt második éve megerősítette a tanulók érdeklődését az iskolai innovációkkal kapcsolatos döntésekben. A projekteket sikerült megvalósítanunk a kitűzött időn belül és a megadott költségvetés szerint. A projekt megvalósulás támogatja a diákok kreatív és kritikai gondolkodásának, valamint kommunikációs, prezentációs és pénzügyi ismereteinek fejlesztését. Bízunk abban, hogy a következő tanévben is folytatjuk a részvételi költségvetések a középiskolákban kreatív ötletekkel című projekt megvalósításának hagyományát.

Mgr. Tóth Mónika, a projekt koordinátora

„Partiškola 2023“ na Obchodnej akadémii

Školský participatívny rozpočet je nástroj, ktorý žiakom ponúka príležitosť meniť školu k lepšiemu. Tí navrhujú projekty na zlepšenie prostredia a klímy, podieľajú sa na diskusiách o rozdelení rozpočtu, aktívne vstupujú do fázy hodnotenia a rozhodovania a v konečnej fáze realizujú vybrané projekty. Školský participatívny rozpočet umožňuje študentom spolupodieľať sa na komunitnom živote, ponúka im tiež príležitosť rozhodovať sa a prijímať zodpovednosť.

Druhý ročník spomínaného projektu odštartoval začiatkom februára 2023, zúčastnili sa ho členovia Študentského parlamentu spolu so školským koordinátorom. Na spoločnom stretnutí účastníci diskutovali o participatívnom procese, vyskúšali si hodnotenie nápadov iných žiakov, ako aj prezentáciu svojho vlastného. Najlepšie z nich boli finálne dopracované a predstavené vedeniu školy. To napokon vybralo 3 návrhy projektov, ktoré postúpili do hlasovania: 1. Laser tag- teambuildingový program v Bratislave v Laser Aréne, 2. Oddych a dobrodružstvo na Lélskom ostrove – teambuildingový program, 3. Športové potreby na školský internát. Nasledovala kampaň. Navrhovatelia jednotlivých projektov ich prezentovali na webovej stránke.

Ďalšou fázou bolo hlasovanie, ktoré prebiehalo elektronickou formou prostredníctvom platformy Participation 21. Zúčastnilo sa ho spolu 165 študentov. 58 z nich si zvolilo projekt  teambuildingový program na Lélskom ostrove a rozhodlo tak o jeho víťazstve, ale vedenie školy sa rozhodlo o zrealizovaní všetkých 3 projektov, na ktoré bola poskytnutá dotácia vo výške 1000 € zo zdrojov Trnavského samosprávneho kraja. Do fázy realizácie sa ochotne zapojili  samotní študenti – navrhovatelia jednotlivých projektov.

Druhý ročník projektu Participatívne rozpočty na stredných školách potvrdil záujem študentov spolurozhodovať o inováciách na škole.  Víťazný projekt sa im podarilo uskutočniť v stanovenom čase a vyčlenenom rozpočte. Podporil sa rozvoj  tvorivého a  kritického myslenia študentov, ako aj zručností z oblasti komunikácie, prezentácie a finančnej gramotnosti.  Veríme, že nadviažeme na tradíciu realizácie  projektu Participatívne rozpočty na stredných školách  kreatívnymi nápadmi aj v ďalšom školskom roku.

Mgr. Mónika Tóthová, koordinátorka projektu

Szólj hozzá!