Szakmai nap zárta az Akadémiai Hetet – Odborný deň ukončil Akademický týždeň

Szakmai nap zárta az Akadémiai Hetet

Az Akadémiai Hét utolsó napja, november 16-a a versenyek jegyében telt. A diákok lehetőséget kaptak arra, hogy bizonyítsák idegennyelvi tudásukat először egy angol nyelvű nemzetközi online versenyen, a Best in English-en, amelybe 32 tanuló kapcsolódott be, hogy próbára tegye szövegértési képességét, valamint nyelvtani és szókincsbeli ismereteit.  Az online versenyt egy prezentációs verseny követte angol és német nyelven, ahol a témák az említett nyelvek országaihoz kapcsolódtak. Élvezetes előadásokban volt részünk, melyek a királyi családtól és az ikonikus helyektől egészen a zenéig és a divatstílusokig terjedtek.

A diákok a prezentációkat szakszerűen és lelkesedéssel készítették el, és minden előadó arra törekedett, hogy témáját érthetően és olvasás nélkül mutassa be a közönségnek. Az izgalom természetesen jelen volt néhány esetben, de a kihívás éppen abban van, hogy néha kilépjünk a komfortzónánkból, és megerősödjünk a tapasztalataink által. 

Kósa Katalin, angoltanár

Odborný deň ukončil Akademický týždeň

Posledný deň Akademického týždňa, 16. november, sa niesol v znamení rôznych súťaží. Žiaci mali možnosť preukázať svoje znalosti v cudzích jazykoch, najprv v medzinárodnej online súťaži v anglickom jazyku, Best in English, ktorá testuje schopnosť žiakov porozumieť vypočutému a prečítanému textu, ako aj správne používať gramatiku a slovnú zásobu. 32 žiakov prijalo výzvu zvládnuť tento celkom náročný online test. Po tejto súťaži nasledovala prezentačná súťaž v anglickom aj nemeckom jazyku, kde témami boli reálie anglofónnych a nemecky hovoriacich krajín.

Škála tém bola naozaj široká, od kráľovskej rodiny a ikonických miest až po hudbu a módne štýly. Prezentácie boli pripravené s odbornosťou a nadšením a každý žiak sa snažil svoju tému priblížiť poslucháčom zrozumiteľne a bez čítania poznámok. Samozrejme v niektorých prípadoch bola prítomná tréma, ale ide práve o to, aby sme občas vystúpili z komfortnej zóny a získali skúsenosti, ktoré nás posilnia v budúcnosti.

Katarína Kósová, učiteľka anglického jazyka

Naša škola organizovala 16. novembra 2023 rôzne súťaže. Mali sme možnosť zapojiť sa do prezentačnej súťaže z nemeckého či anglického jazyka. Našou úlohou bolo pripraviť zaujímavú prezentáciu, ktorú sme potom odprezentovali našim rovesníkom a pani učiteľkám. Začiatočné stresy, ktoré som zažívala, po niekoľkých vetách mierne zmizli a pritom som sa snažila podať čo najlepší výkon. Medzitým prebiehala tiež súťaž s názvom Rýchle prsty. Cieľom bolo napísať čo najviac a najpresnejšie za daný čas. Tu prebrali úlohu už naše predošlé skúsenosti a precvičovanie z hodín a z domu ohľadom odpisu textov. Ja som si to užívala a veľmi sa mi to páčilo. Podľa mňa to bola veľmi dobrá príležitosť pre nás čeliť takýmto výzvam, mohli sme sa vyskúšať v rôznych oblastiach, vidieť kde sa ešte môžeme zdokonaľovať a pripraviť sa do budúcna, keď budeme tieto, už nazbierané skúsenosti potrebovať a môcť využiť  ich.

Tamara Stangaová II.A

 Az Akadémia hét utolsó napján, a Szakmai nap keretében tanáraink angol és német prezentációs versenyt szerveztek. A résztvevők a következő három témából választhattak: szabadidő, ünnepek, illetve lakhelyünk. Természetesen minden résztvevő izgatottan várta, hogy mit tartogat számára a nap. A délelőtt kellemesen és hasznosan telt, hiszen sikerült sok tapasztalatot gyűjtenünk, és megtudhattuk, milyen érzés idegen nyelven bemutatót tartani. Köszönjük tanárainknak a lehetőséget!

Zsóka Mózesová II. A