Küldjünk klasztereket az iskolába – O projekte “Pošlime klastre do školy”

“Küldjünk klasztereket az iskolába” – O projekte “Pošlime klastre do školy”

Úgy gondolom, nem sokan vannak azok, akik ismerik a klaszter szó jelentését. Korábban számomra is ismeretlen volt ez a fogalom. A világon számos klaszter működik, melyek közül Hollywood, a Szilícium-völgy, London (kereskedelmi pénzügyek), Izrael (technológia), Boston (élettudományok és biotechnológia), Shenzen (gyártási innováció), a Cipőipari Klaszter (Brazília) tartozik a legismertebbek közé.

 

A “Küldjünk klasztereket az iskolába” projektet a Szlovák Gazdasági Minisztérium alapítványa hirdette meg 2023. májusában, és a SEA – Agentúra pre vzdelanie a vedu (SEA – Oktatási és Tudományos Ügynökség) –, valamint a ŠIOV – Štátny inštitút odborného vzdelávania ( Állami Szakképzési Intézet) – partnerségével valósult meg. A középiskolás korosztályt megcélzó projekt célja a gyakorlat és az oktatási tevékenységek összekapcsolása volt klasztereken, vállalkozásokon keresztül. A program egyik célkitűzése a középiskolások viszonyának előmozdítása volt a vállalkozói szemlélet vagy a régiójuk/településük fejlesztésére irányuló innovatív megközelítés irányába. A szervezők nyolc oktatási intézményt választottak ki, megyénként egy kísérleti iskolát. Örülünk, hogy a kiválasztottak között volt iskolánk, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia is.

A tanulók feladata egy olyan vállalkozói tervezetjavaslat összeállítása volt, amely segítené egy meglévő vagy egy később alakuló klaszter működését egy adott területen. A további feladat egy kisfilm készítése volt, amely propagálja az adott klasztert. A vállalkozói tervezet prezentálására 2023. november 29-én került sor Pozsonyban, a Diákcégek Nemzetközi Kiállításán.

 

A projektbe bekapcsolódó 14 diákkal felvázoltuk egy klaszter működését. A név, a „Digital Detox” magáért beszél. Ha egy mondatban kellene összefoglalni a vállalkozás célját, akkor az a következő lenne: „Digitális detox, vagyis olyan komplex szolgáltatások nyújtása, melyek segítik  az elektronikus eszközök használatának szándékos csökkentését, hogy ezáltal csökkenjen a fiatalok függősége a technológiától, továbbá elősegítik az ifjúság körében a személyes interakcióikat, s hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez és az élet feletti kontroll visszaszerzéséhez. “ Egészséges generációt ugyanis csak úgy lehet nevelni, ha elegendő ismerettel rendelkeznek a fiatalok és a szülők a témával kapcsolatban.

Úgy vélem, a projekt egyik fontos hozadéka az, hogy a résztvevő diákok ismereteket szereztek a fiatalok mentális egészségével kapcsolatban, ami egy igen égető probléma manapság. A másik nagyon fontos hozadék a gyakorlathoz kapcsolódó oktatási tevékenység megvalósítása volt. Az elmúlt hat hónap alatt számos kitűnő gazdasági, vállalkozásfejlesztési, mentálhigiénés és sportszakemberrel dolgoztunk együtt, akiknek ezúton is köszönjük, hogy tudásukkal és idejükkel hozzájárultak a közös munkához. Az elért eredmény magáért beszél: csapatunk az előkelő 2. helyezést érte el.

Kiss Klaudia

mérnök, szaktanár

O projekte “Pošlime klastre do školy”

Myslím, že málokto pozná význam slova klaster. Aj pre mňa bol predtým tento pojem neznámy.

Vo svete existuje veľa klastrov. Najznámejšie sú Hollywood, Silicon Valley, Londýn (komerčné financie), Izrael (technológie), Boston (prírodné vedy a biotechnológie), Šen-čen (výrobné inovácie), Shoe Cluster (Brazília).

Projekt “Pošlime klastre do školy” spustila Nadácia Ministerstva hospodárstva SR v máji 2023 a bola realizovaná v spolupráci so SEA – Agentúrou pre vzdelanie a vedu, a ŠIOV – Štátnym inštitútom odborného vzdelávania. Projekt bol zameraný na žiakov stredných škôl a jeho cieľom bolo prepojenie praktických a vzdelávacích aktivít prostredníctvom klastrov a podnikov. Jedným z jeho cieľov bolo podporiť vzťah študentov stredných škôl s podnikateľským prístupom alebo inovatívnym prístupom

k rozvoju ich regiónu/mesta.

Organizátori vybrali osem škôl – z každého kraja jednu pilotnú školu. Sme radi, že naša škola, Obchodná akadémia Veľký Meder bola medzi vybranými.

Úlohou študentov bolo zostaviť návrh – podnikateľský plán, ktorý by pomohol existujúcemu alebo budúcemu klastru v danej oblasti. Ďalšou úlohou bolo vytvoriť krátky film na propagáciu klastra. Prezentácia podnikateľského zámeru sa uskutočnila 29. novembra 2023 v Bratislave na Medzinárodnej výstave cvičných firiem.  

So 14 študentmi zapojenými do projektu sme načrtli fungovanie klastra pod názvom „Digitálny Detox”. Ak by som mala zhrnúť cieľ podnikania do jednej vety, bolo by to: “Digitálny detox, t. j. poskytovanie komplexných služieb, ktoré pomôžu mladým ľuďom znížiť závislosť od technológií,  zvýšiť ich osobnú interakciu, zlepšiť ich duševné zdravie a pomôcť im získať kontrolu nad ich životom.”

Zdravá generácia sa dá vychovať len vtedy, ak sú mladí ľudia a ich rodičia o tejto téme dostatočne informovaní. Verím, že jedným z dôležitých prínosov projektu je, že zapojení študenti získali vedomosti o duševnom zdraví mladých ľudí, čo je v súčasnosti naliehavý problém.

Ďalším veľmi dôležitým prínosom bolo to, že počas uplynulých šiestich mesiacov sme spolupracovali

s mnohými vynikajúcimi odborníkmi (z oblasti ekonomiky, rozvoja podnikania, duševného zdravia, športu…) teda prepojenie praktických a vzdelávacích aktivít. Aj touto cestou im ďakujeme za ich čas a odborné znalosti.

Naše výsledky hovoria za seba: náš tím sa umiestnil na 2. mieste.

Klaudia Kiss

učiteľka odborných ekonomických predmetov