Kettős nagymegyeri siker a XII. Legerén – Úspech našich žiakov na literárnej súťaži

Kettős nagymegyeri siker a XII. Legerén

2023. december 8-án véget ért a Legere Irodalmi Verseny XII. évfolyama. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, az Arany A. László Polgári Társulás, valamint a Bázis Egyesület által meghirdetett verseny idei kiírása Petőfi és Madách bicentenáriumának jegyében zajlott.

A Legere két kategóriájában – gimnáziumok és szakközépiskolák – induló csapatok három Nyitrán megrendezett fordulóban mérték össze az erejüket, mindhárom alkalommal egy-egy feladatlapot megoldva. A verseny első fordulójának témája Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposza volt. A 2. forduló feladatlapja Petőfi és a kortárs irodalom vonatkozásában tette próbára a háromfős csapatokat. A záró nap tesztjének témája pedig Az ember tragédiája, illetve a Madách-mű színháztörténeti vonatkozási voltak. Az utolsó nyitrai találkozó alkalmával – az előző évekhez hasonlóan – a tanulók kreatív ötleteit felvonultató kiselőadások külön versenyére is sor került. Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy az egyes versenyfeladatok a szövegértelmezési technikák elsajátítása, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülés, valamint a szövegalkotó és kommunikációs készség fejlesztése mellett jól szolgálták az érettségire való felkészülést is.

Iskolánkat, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémiát az idei Legerén az Ekomókusok 2023 elnevezésű csapat képviselte, amelynek tagjai Csiba Réka (III.B), Bartal Anikó (III.B) és Németh Tünde (II.B) voltak. Ekomókusaink rendkívül sikeresen szerepeltek, hiszen tizenkét csapatot maguk mögé utasítva megnyerték a szakközépiskolás kategóriát. Csapatunk emellett a kiselőadások versenyét is megnyerte Madách Dreams Travel című projektjével. A kiselőadás nagy hozadéka, hogy tanulóink az újonnan elsajátított irodalmi ismereteket egy fiatalos és szellemes fiktív irodalmi utazási programcsomag keretében keltették új életre, ami a zsűri tetszését is elnyerte. A csapat tagjai az utóbbi három hónapban rengeteg szabadidejüket áldozták fel a siker érdekében. Sok-sok órát töltöttek hétvégi olvasással, éjszakába nyúló felkészüléssel, ami természetesen nemcsak munkát jelentett számukra, hanem – az olvasmányoknak köszönhetően – kiváló szórakozást is. Rékát, Anikó és Tündét nagy dicséret illeti az elvégzett munkáért és az elért eredményért. Reméljük, hogy a csapat a sikerén felbuzdulva jövőre még több diákunkat sikerül bekapcsolnunk a Legerébe!

Papp László (felkészítő tanár)

Úspech našich žiakov na literárnej súťaži

8. decembra 2023 sa skončil XII. ročník Literárnej súťaže Legere, ktorú organizuje Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre.

Súťaž sa uskutočnila v dvoch kategóriách: Kategória gymnázií a Kategória stredných odborných škôl. Témou tentokrát bola literárna tvorba spisovateliek v maďarskej literatúre. Trojčlenné družstvá súťažili v troch kolách. V každom kole museli vyriešiť test
a na poslednom stretnutí museli preukázať aj svoju kreativitu.

Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo Ekomókusok” v nasledovnom zložení: Csiba Réka (III.B), Bartal Anikó (III.B) a Németh Tünde (II.B). Naše žiačky získali 1. miesto
a odbornej porote sa veľmi páčilo aj krátke predstavenie projektu Madách Dreams Travel, ktoré bolo fiktívnym literárnym cestovateľským programom  pre mladých.

Našim žiačkam srdečne gratulujeme a dúfame, že aj na budúci rok sa zúčastnia na tejto súťaži.

Pripravujúcim učiteľom bol László Papp.

Mgr. Helena Mészárosová, učiteľka školy