Káin és Ábel a Rivalda Színház előadásában – Kain a Ábel v podaní Divadla Rivalda

Káin és Ábel a Rivalda Színház előadásában

2022. március 31-én sokadik alkalommal volt vendége iskolánknak a közel egy évtizedes múltra visszatekintő, dunaszerdahelyi kötődésű Rivalda Színház. Legutóbb a pandémia idején találkozhattunk a társulat tagjaival, akik egy online előadás keretében Shakespeare Hamletjének titkaiba avatták be tanulóinkat. Mostani – immár élőben zajló – előadásuk Káin és Ábel jól ismert ószövetségi történetét dolgozta fel zenei aláfestéssel, nonverbális formában, ami annyit jelent, hogy a színészek a beszédet teljesen mellőzve, kizárólag mozgásos elemekkel, valamint a testbeszéd és mimika eszközeivel adták elő a darabot.
A darab Lord George Gordon Byron Káin című drámai költeményét felhasználva vizsgálja az irigység lélektanát, azt, hogy az milyen hatással van az ember életére és környezetére? Miért utasította el Isten Káin áldozatát? Hogyan jut el Káin a saját lelkében dúló csaták, legyőzhetetlen indulatok után szörnyű és visszavonhatatlan tettéig, testvére, Ábel megöléséig? Mi történt Ábel halála után? Az ószövetségi történet mondanivalója ma is aktuális, hiszen örök emberi – modern társadalmunkban és érvényes – problémákra világít rá.
Az előadásra, amelyen az I. A, I. B, II. B és II. C osztályok tanulói vettek részt, a tornatermünkben rögtönzött színpadon került sor. A kaszkadőr, harcművészeti, tánc és akrobatikai elemekkel teletűzdelt, rendkívül erős érzelmi töltetű előadás szó szerint lenyűgözte a közönséget, amelyhez hozzájárult a színészek kiváló teljesítménye és a remek zenei aláfestés is. Reméljük, hogy a Rivalda Színházzal kialakított jó kapcsolatunknak köszönhetően a jövőben további hasonlóan színvonalas darabokat láthatnak még a diákjaink.

Papp László

Kain a Ábel v podaní Divadla Rivalda

31. marca 2022 po dlhom čase opäť zavítali do našej školy členovia Divadla Rivalda. Prišli medzi nás ako starí známi, veď naši žiaci už viackrát tlieskali im. Naposledy počas pandémie v rámci online predstavenia nám priblížili tragédiu Hamlet od Shakespearea. Teraz spracovali známy biblický príbeh Kaina a Ábela zo Starého zákona v nonverbálnej forme. To znamená, že herci vynechajúc reč, pomocou pohybu a mimiky priblížili dej. Divadelná hra na základe literárneho diela anglického básnika G. Gordona Byrona skúma, aký vplyv má na človeka a jeho prostredia závisť. Ako sa dostane Kain až k vražde svojho brata Ábela? Čo sa dialo po Ábelovej smrti? Poučenie tohto biblického príbehu aj v súčasnosti je aktuálne. Netradičné divadelné predstavenie obohatené prvkami bojového umenia kaskadérstva, tanca a akrobatiky sa veľmi páčilo žiakom I. A, I. B, II. B a II. C triedy.
Dúfame, že členovia Divadla Rivalda čoskoro prídu medzi nás a môžeme obdivovať ďalšie divadelné hry.

Mgr. Helena Mészárosová

Szólj hozzá!