Megmozdultunk egy tisztább Nagymegyerért – Čistý Veľký Meder

Megmozdultunk egy tisztább Nagymegyerért

A Föld napja mára a világ legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulásává vált, melyet minden évben április 22-én ünnepelünk. Ezen a napon különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A Föld napjával kapcsolatos rendezvények sorába a nagymegyeri önkormányzat is bekapcsolódott április 8-ára meghirdetett,,Tiszta Nagymegyerért” elnevezésű környezetvédelmi akciójával, melynek célja egy tisztább, szebb, élhetőbb életkörnyezet kialakítása volt. A város közterületeinek megtisztításába iskolánk harmadik évfolyamának tanulóin kívül a Zöld iskola program aktivistái és az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj várományosai is bekapcsolódtak.  Diákjaink a vasútállomás környékének kitakarításában segítettek, melyhez az önkormányzat zsákot és kesztyűt biztosított, valamint egy konténert, melybe az összeszedett hulladékot gyűjtöttük. Örülünk, hogy hozzájárulhattunk városunk szépüléséhez. Hasonló rendezvényekbe a jövőben is szívesen bekapcsolódunk.

Hosszú Béla testnevelő tanár

Čistý Veľký Meder

SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Už 52 rokov si tak pripomíname, že 22. apríl je venovaný našej planéte. Deň Zeme je medzinárodne motivovaný sviatok, ktorý nám pripomína našu závislosť na zemských zdrojoch a upozorňuje nás na dopady ľudskej činnosti na životné prostredie.

Tento deň zvykne byť aj pripomienkou aké dôležité je starať sa o čistotu nášho bezprostredného okolia, aké dôležité je predchádzať vzniku odpadu, jeho separovanie, či výsadba zelene.

Pri príležitosti Dňa Zeme zorganizovalo dňa 8. apríla 2022 mesto Veľký Meder akciu pod názvom “Čistý Veľký Meder”, do ktorej sa okrem dobrovoľníkov z radov obyvateľov mesta zapojili aj žiaci a študenti základných a stredných škôl.

Účastníkmi dobrovoľníckej akcie sa stali študenti tretích ročníkov našej školy, ktorí dostali za úlohu vyčistiť okolie železničnej stanice. K dispozícii mali mestom zabezpečené rukavice, vrecia na odpad a pristavený kontajner na pozbieraný odpad. Pripojili sa k nim aj študenti zapojení do program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, ktorého súčasťou je aj dobrovoľnícka práca.

Všetkým účastníkom ďakujem!

Ing. Anita Balaskóová – triedna učiteľka III.A

Szólj hozzá!