Pokračovanie duálneho vzdelávania – Tovább a gyakorlati képzés útján

Pokračovanie duálneho vzdelávania

Podstata duálneho vzdelávania spočíva v príprave na povolanie v reálnych podmienkach u zamestnávateľa. Žiaci absolvujú teoretické vzdelávanie v škole a praktické vyučovanie u partnerského zamestnávateľa. Žiaci s uzavretými učebnými zmluvami so zamestnávateľom si majú možnosť bezprostredne vyskúšať teóriu v praxi. Po úspešnom ukončení štúdia žiaci získajú na trhu práce konkurenčnú výhodu, a to najmä v zručnostiach či znalostiach získaných praxou priamo u zamestnávateľa.

Naša škola, Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi aj v školskom roku 2022/2023 pokračuje
v programe duálneho vzdelávania. V tomto školskom roku sme uzatvorili zmluvu s partnerskou spoločnosťou ACCOUNTING BK, s. r. o., ktorá zabezpečí 2 pracovné miesta pre žiakov prvého ročníka. Trinásti študenti majú uzavretú učebnú zmluvu v týchto firmách: K&K Benefit, Inter Harmony, Reylon, BACKSTAGE Consulting, ACCOUNTING BK s. r. o..

Duálne vzdelávanie je vzájomne výhodné pre žiakov, duálnych partnerov a taktiež pre našu školu. Učitelia  môžu nové vedomosti získané od duálnych žiakov rozpracovať do tematických plánov jednotlivých predmetov a tým zvyšovať kvalitu praktického vzdelávania.

Rozália Nagy, koordinátorka duálneho vzdelávania

Tovább a gyakorlati képzés útján

A duális képzés lényege, hogy a tanuló az elméleti oktatást az iskolában, a gyakorlati képzést pedig egy választott partner szervezetnél abszolválja. A duális képzésben részt vevő diákok így bepillantást nyerhetnek a partner szervezetek működésébe, megismerhetik a vállalati kultúrát, valamint kiváló szakemberektől tanulhatják meg a szakma alapjait. Ezek a tanulók már a tanulmányaik befejezésekor versenyképes elméleti tudással és szakmai gyakorlattal rendelkeznek, ami hatalmas előnyt jelent számukra a munkaerőpiacon.

Iskolánkon, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián a 2022/2023-as tanévben is folytatódik a duális képzés. Eddigi partnereink listája – K&K Benefit, Inter Harmony, Reylon, BACKSTAGE Consulting – az idei tanévben egy újabb céggel bővült, konkrétan az ACCOUNTING BK Kft.-vel, amely két elsős tanulónk számára biztosítja a gyakorlati képzést. Jelenleg összesen 13 diákunknak van érvényes tanulmányi szerződése partner cégeink valamelyikével.

Intézményünk a duális képzés fontos hozadékának tartja azt, hogy a partner vállaltoknál szerzett tapasztalatok gyorsan beépíthetők az iskolai tananyagba. Az iskola és a partner cégek közötti folyamatos kapcsolattartásnak és együttműködésnek köszönhetően tanáraink számos visszajelzést kapnak arról, hogy az iskolai tananyag mennyire naprakész, milyen mértékben alkalmazható a gyakorlatban, ezzel is elősegítve a középfokú oktatás minőségi javulását.

Nagy Rozália, a duális képzés koordinátora

Szólj hozzá!