Két keréken Csicsóra – Do Číčova na dvoch kolesách

Két keréken Csicsóra

Mi, iskolánk végzős idegenforgalom szakos diákjai egy csodás májusi napon biciklivel indultunk Nagymegyerről Csicsóra, amelyről néhányan azt gondoltuk, hogy biztos a világ végén van, ahol nincs semmi. A túrát komoly szervező munka előzte meg, hiszen mindenkinek biciklit kellett kerítenie, és azt le kellett szállítania Nagymegyerre. Volt, aki vonattal hozta a kerékpárját, mások furgonnal érkeztek a helyszínre. Utunk kellemesen telt, élveztük a napsütést, hallgattuk a madárcsicsergést, miközben virágzó repceföldek és zöldellő erdők között bringáztunk.

A jó tempónak köszönhetően hamar meg is érkeztünk Csicsóra, a „Csallóköz ékszerdobozába”, ahogy vendéglátónk, Kiss Klaudia tanárnő nevezi a szülőfaluját. A tanárnőnktől érdekes történeteket hallhattunk a településsel kapcsolatban. Közben körbejártuk a falut, ahol többek között megnéztük a ritkaságszámba menő Hét vezér szoborparkot, láthattuk Attila hun fejedelem monumentális szobrát, a kitelepítettek emlékművét, de a falu hírességének, Hites Kristóf bencés szerzetesnek egész alakos szobrát is.

Különleges élmény volt számunkra a Kálnoky-kastély angolparkja, valamint a Csicsói Párlat Manufaktúrában tett látogatás és kóstoló, amelyek során sok pálinkafőzéssel kapcsolatos érdekességet tudhattunk meg a tulajdonosnőtől. A katolikus templom előtt a templom szomszédságában lakó ferences szerzetesekkel találkozhattunk. Ambrus atya, a szerzetesek vezetője mutatta be nekünk a gyönyörű barokk stílusban épült templomot. Az atyáról megtudtuk, hogy a milánói egyetemen végzett történelem-filozófia szakon, ennek ellenére – mindössze kétévnyi nyelvtanulás után – folyékonyan beszél magyarul.  

A nap egy jól megérdemelt ebéddel végződött a „Lenti” vendéglőben. Köszönjük a kellemes és tanulságos napot két vezetőnknek, Kiss Klaudia és Lukács Zsuzsanna tanárnőknek.

Puzsér Fanny, IV. C

Do Číčova na dvoch kolesách

My, študenti štvrtého ročníka študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, sme sa jedného krásneho májového dňa vybrali na bicykloch z Veľkého Medera do Číčova, o ktorom sme si mysleli, že sa nachádza na konci sveta, kde už nič nie je. Túre prechádzala dlhšia organizačná činnosť, pretože sme museli každému zabezpečiť bicykel a dopraviť ho do Veľkého Medera. Niekto si bicykel  priviezol na vlaku, iní zasa na prívese auta. Cesta nám príjemne ubiehala, užívali sme si slnečné lúče, počúvali sme vtáčí spev očarení žltými poľami repky a zelenými korunami okolitých lesov.

Vďaka svižnému tempu sme sa rýchlo ocitli v Číčove, „klenotnici Žitného ostrova“,  ako svoju rodnú obec nazýva pani učiteľka Klaudia Kiss – naša hostiteľka. Od našej pani učiteľky sme si vypočuli početné zaujímavé príbehy ohľadom jej rodiska. Medzitým sme si prezerali obec, kde sme okrem iných zaujímavostí  mohli vidieť aj unikátny objekt – park znázorňujúci siedmych vodcov, monumentálnu sochu Attilu – kniežaťa Hunov, pamätník pripomínajúci vysídlenie Maďarov, ale aj sochu slávneho rodáka obce – benediktínskeho mnícha Kristófa Hitesa v životnej veľkosti.

Nevšedným zážitkom bola pre nás aj návšteva anglického parku kaštieľa rodiny Kálnokyovcov, ale aj návšteva liehovarníckej manufaktúry spojená s degustáciou v sprievode jej majiteľky, od ktorej sme sa dozvedeli mnohé zaujímavosti súvisiace s výrobným procesom. Pred katolíckym kostolom sme sa stretli s františkánskymi mníchmi, ktorí sídlia vedľa kostola. Mních Ambrus – ich vedúci – nám predstavil tento prekrásny kostol postavený v barokovom štýle. Dozvedeli sme sa, že vyštudoval na univerzite v Miláne odbory história a filozofia, ale napriek tomu – iba po dvoch rokoch výuky – hovorí plynule po maďarsky.

Deň sme ukončili zaslúženým obedom v „Dolnom“ hostinci. Našim dvom učiteľkám Klaudia Kiss a Zsuzsanna Lukács Végh, ktoré nás sprevádzali, ďakujeme za príjemný a zároveň poučný výlet.

Fanny Puzsér, IV. C

Szólj hozzá!